Skall sjukvården robotiseras?

Bildresultat för robotralf

Kurt Vonnegut Jr var en av mina favoritförfattare när jag var i 25-30-årsåldern. Jag köpte alla böcker av honom jag kom över. Han skrev samhällskritiska romaner i en lite bitterhumoristisk stil. Några av hans titlar var Breakfast of Champions, Slaughterhouse Five, God Bless You Mr Rosewater med flera. Men den bok jag kommer att tänka på idag är Player Piano. Den är en dystopi som handlar om samhället när alltfler jobb tagits över av maskinerna. Högaktuell idag. Var det någon som såg helsidesannonserna i dagspressen i veckan som gick med bild på glad kvinnlig pensionär som skaffat mobilapp med EKGfunktion? Den talar om ifall man har en farlig hjärtrytmrubbning som man bör söka doktorn för. Kan låta som en idealisk innovation, men vem är egentligen mest betjänt av den? Sparar den besök på akuten eller genererar den fler? En sak är säker, den stora vinnaren på att den ökande medikaliseringen är läkemedelsindustrin. Trots att hjärtrytmreglerande mediciner visat sig öka dödligheten i hjärtstillestånd används de fortfarande.

Riktigt betänksam blev jag denna morgon när jag läste i senaste numret av JAMA.

Global Burden of Hypertension and Systolic Blood Pressure of at Least 110 to 115 mm Hg, 1990-2015

Mohammad H. Forouzanfar, PhD1; Patrick Liu, BS1; Gregory A. Roth, MD1; et al

Artikeln ifråga definierar hypertoni som allt som är över 110-115. Och visar att med den definitionen blir högt blodtryck allt vanligare. Nog kan det vara så, men det är ju inte så att man har ett visst blodtryck, definierat som det värde som mätte sist hos doktorn. Man nämner att blodtrycket varierar under dygnet, med diet (jodå, många inklusive mig själv har erfarenhet av det), fysisk aktivitet och behandling men intressant nog inte hur. Det rör sig alltså om en epidemiologisk studie och epidemiologer bryr sig bara om statistiska samband, inte vad som är biologiskt plausibelt. Man har alltså inte nämnt ordet stress. Inte heller vitarock-syndromet, alltså den betingade reflex som infinner sig på läkarbritsen när manchetten tas på och patienten spänner sig och håller andan. För att inte tala om vad som händer när läkaren eller sköterskan säger: Vi kanske ska kolla en gång till. Garanterat är trycket högre vid andra mätningen och då har vi alltså en blodtryckspatient, som skall medicinera resten av sitt liv med en, två eller fler mediciner samtidigt. Vilka ligger bakom studien då? Ja, adressen till huvudförfattaren går till

Christopher J. L. Murray, DPhil, Institute for Health Metrics and Evaluation, 2301 Fifth Ave, Ste 600, Seattle, WA 98121

Alltså inget universitetssjukhus utan  beställare och finansiär är Bill och Melinda Gates Foundation. Som jag uppfattar det ligger det i denna stiftelses intresse att öka medikaliseringen av världen. Och eftersom expertgrupper jobbar med att utarbeta algoritmer för behandling av tillstånd som hypertoni alltsedan slutet av 70-talet vågar jag förutspå att man inom en snar framtid låter datorer skriva ut recepten utan att doktorer eller sköterskor behövs som mellanhänder. Som i sciencefictionromanen Bara robotar av Karl Bruckner. Välkommen Sköna nya värld, eller? Får vi någon gång lov att tänka lite biologiskt eller rent av mänskligt?

About Ralf Sundberg

Ralf Sundberg blev färdig läkare i Malmö 1978, kirurgspecialist 1984, doktorand i Lund, gästforskade 1986-1987 vid UW-Madison, disputerade 1989 på en avhandling om banbrytande forskning inom organpreservation för transplantation. 1990-1991 var han Visiting Assistant Professor of Transplant Surgery vid University of Pittsburgh. I Sverige har han arbetat vid institutionerna för kirurgi vid Lunds och Uppsala Universitet samt vid Karolinska Institutet där han blev docent 1993. Numera verksam som privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens Läkarhus i Malmö. Känd debattör och föreläsare inom näringslära med inriktning på forskningen kring socker, fetter och kolesterol. Författare till böckerna Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost -och läkemedelsindustrin samt Forskningsfusket bara fortsätter. Sedan 2015 ordförande i Läkarföreningen för Integrativ Medicin.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *