Publicerat i Världen idag, redaktör Siewert Öholm

Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!

”Vi är lurade av läkemedels- och livsmedelsindustrin”, skriver läkaren, docenten och forskaren, Ralf Sundberg, som ocksÃ¥ länge varit en frontfigur i LCHF-debatten. Nu tar han och 16 andra forskare pÃ¥ nytt upp striden kring kolesterolet och fett i maten. I mÃ¥ndags fick deras artikel stor uppmärksamhet i brittiska medier (som i BBC och Sky News).

Debatt · Publicerad 00:01, 15 jun 2016

Mer än hälften av alla 60-åringar har för högt LDL-kolesterol enligt gällande riktlinjer som läkemedelsindustri-influerade expertgrupper tagit fram. Jag skulle önska att alla mina läkarkollegor som nås av detta budskap låter dem fortsätta ha det. Och att äldre gratuleras i stället för att skrämmas när de har höga LDL-värden. Ny forskning stöder detta.

Sedan tidigt 50-tal har vissa forskargrupper hävdat att ett högt fettintag leder till höga kolesterolvärden och ökar risken för att dö i hjärtinfarkt. Denna hypotes populariserades av en nutritionsprofessor från Minnesota vid namn Ancel Keys 1953, när han publicerade en artikel där han hävdade att risken att dö i infarkt hos yngre medålders män var relaterad till fettintaget, enligt WHO-statistik från sex länder. Emellertid visade två andra välrenommerade forskare 1956 att Ancel Keys som haft en topp-position vid WHO och FAO, haft tillgång till data från 22 länder, i själva verket handplockat data och fifflat med kurvan, för att detta skulle passa hans hypotes. Men avslöjandet av detta forskningsfusk fick ingen effekt, eftersom en boll redan satts i rullning av amerikansk jordbrukspolitik.

Margarin hade i decennier straffbeskattats i USA för att vara en som man tidigare såg det ohälsosam ersättning för smör. Men andra världskriget hade satt igång en enorm sojaodling i USA som inte längre kunde stoppas.

Det fanns alltså behov av kostråd som var anpassade till livsmedelsindustrins produktionskapaciteter och ägarnas vinstkrav. Redan 1942 planerades för detta, genom att industrierna finansierade en professur i näringslära vid Rockefeller University. Troligen var Ancel Keys professur i Minneapolis den andra. I Sverige dröjde det tills 1970 tills tre professurer i näringslära inrättades, finansierade dels med statliga medel, dels från livsmedelsindustrin genom organisationen Swedish Nutrition Foundation (SNF), grundad 1961, där Coca-Cola, socker- och margarinindustrin varit stora bidragsgivare. Kostråden som numera förmedlas av dietister i USA, liksom i resten av västvärlden inklusive Sverige, har gått ut på att minska intaget av fett, byta smör mot margarin eller oljor, och tillåta mer kolhydrater varav 10 procent gärna får komma från socker. Att sänka kolesterolet och minska åderförkalkningsrisken har varit en viktig motivering. Att amerikanska dietistförbundet stötts ekonomiskt av Coca-Cola och diabetesmedicinföretaget Novo Nordisk fick stora rubriker i New York Times förra året.

I 50-talets början visste man inte så mycket om kolesterolmolekylens biologiska funktioner, så människor var lätta att skrämma. I dag vet vi att kolesterol har en central roll för utvecklandet av högre djurs cellmembraners funktion, inklusive utvecklandet av nervsystem och rörelseförmåga. Hjärnan och musklerna.

Kolesterol och fetter är vad djurs och människors cellmembraner består av. Särskilt mycket fett och kolesterol finns i hjärnan. Men kolesterol och fett, som ju är vattenolösliga, behöver transporteras i blodet, till och från olika vävnader.

Evolutionen har löst detta genom att skapa lipoproteiner som har en vattenlöslig utsida och fettlöslig insida. Ett sådant lipoprotein som tranporterar fett och kolesterol benämns LDL. Ett annat benämns HDL. Båda dessa finns till och med hos myggor.

1985 fick Dallasforskarna Goldstein och Brown Nobelpriset för att ha upptäckt en receptor på cellernas utsida som tar upp kolesterol från LDL-partiklar. Det finns en ärftlig sjukdom, där just LDL är högt och där människor är benägna att få infarkt i unga år. Därmed trodde man att hjärtinfarktens gåta var löst, trots att de flesta som dör i hjärtkärlsjukdom är gamla. Nobelpriset kom i bra tajming med en ny typ av kolesterolsänkande mediciner, statiner. Statiner har blivit mångmiljardsäljare i dollar.

Men trots att LDL utpekades som det onda kolesterolet hade märkligt nog hittills, ingen systematiskt gått igenom vad studier på äldre människor, som ju har mest hjärtsjukdom och högst dödlighet har för LDL-värden, upptäckte den pensionerade Lundadocenten Uffe Ravnskov och jag i början av förra året.

Vi bestämde oss för att söka igenom den största medicinska databasen, PubMed, för att få svar på frågan, huruvida högt LDL är associerat till ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärtkärlsjukdom. Vår sökning renderade cirka 2 800 sammanfattningar där vi båda oberoende av varandra efter genomläsning av dessa fann cirka 280 artiklar, som tycktes handla om ämnet. Sedan kontaktade vi 15 välrenommerade forskare världen över, som läste och sammanfattade resultaten, minst tre på varje artikel.

Det fanns efter genomläsningen slutligen 19 relevanta studier som publicerats kring LDL-kolesterol, ålder över 60 och dödlighet i hjärtkärlsjukdom eller totalt. Vår systematiska genomgång har efter expertgranskning publicerats i söndags i den välrenommerade tidskriften BMJ-Open och kan läsas fritt på nätet.

Ingen studie visade att ett högt LDL-värde var associerat till ökad dödlighet totalt eller i hjärtkärlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna, totalt närmare 69 000 i dessa studier, var sambandet mellan LDL-värdet och den totala dödligheten omvänd. Alltså ju högre LDL desto större chans att leva längre. Vissa vegetabiliska oljor och margarin sänker LDL, och får därför, med lagstiftning, kallas för hälsosamma. Dessvärre har lagstiftarna vilseförts av industri-intressen, som SNF och dess moderorganisation International Life Sciences Institute (ILSI) lobbar för. Dessutom ordineras cirka 800 000 svenskar LDL-sänkande preparat på falska grunder. De kolesterolsänkande statinerna ökar diabetesrisken!

Vår forskargrupp menar att läkemedels- och livsmedelsindustri-intressen har vilsefört befolkningarna inte bara i västerlandet kring kosten baserat på att man ska ha så lågt LDL som möjligt. Detta har lett till fetma- och diabetesepidemin som nu även drabbar fattiga länder. Detta enbart för kortsiktiga ekonomiska intressen. Nu är de avslöjade.

About Ralf Sundberg

Ralf Sundberg blev färdig läkare i Malmö 1978, kirurgspecialist 1984, doktorand i Lund, gästforskade 1986-1987 vid UW-Madison, disputerade 1989 på en avhandling om banbrytande forskning inom organpreservation för transplantation. 1990-1991 var han Visiting Assistant Professor of Transplant Surgery vid University of Pittsburgh. I Sverige har han arbetat vid institutionerna för kirurgi vid Lunds och Uppsala Universitet samt vid Karolinska Institutet där han blev docent 1993. Numera verksam som privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens Läkarhus i Malmö. Känd debattör och föreläsare inom näringslära med inriktning på forskningen kring socker, fetter och kolesterol. Författare till böckerna Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost -och läkemedelsindustrin samt Forskningsfusket bara fortsätter. Sedan 2015 ordförande i Läkarföreningen för Integrativ Medicin.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Publicerat i Världen idag, redaktör Siewert Öholm

  1. Sven Björk says:

    Läkemedelsindustrin gö r allt för att hälla folk magom sjuka

  2. Pingback: Har du fyllt 60 och har högt kolesterol? Grattis!

  3. Josef Boberg says:

    Heja Ralf Sundberg !

    ”LÃ¥ta maten vara vÃ¥r medicin och medicinen vÃ¥r mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 Ã¥r sedan – och det gäller fortfarande – eller ?

    Mera om det ämnet på min URL-länk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *