Kokosolja – uselt för hälsan enligt Mai-Lis Hellenius

Mai-Lis

Mai-Lis Hellenius är både söt och sportig. Det insåg Pfizer när de donerade medel till Karolinska Institutet för att göra denna allmänläkare till professor i kardiovaskulär prevention. Man kan förstå att hon hellre talar om att hon är professor i livsstilsforskning än i kardiovaskulär prevention, eftersom hon knappast förefaller behärska det som skall vara hennes ämne.

Pfizer vill att vi skall tro att så kallade mättade fetter är skadliga och att vi tar kolesterolsänkande mediciner. Margarin- och sockerindustrin odlar samma myter. Sedan många år tillbaka tjänar Hellenius och hennes make Tommy Cederholm, professor i nutrition i Uppsala dessa industrier via Swedish Nutrition Foundation (SNF), en stiftelse med brett samarbete med ILSI, International Life Sciences Institute, lobbyister för livsmedels- läkemedels- utsädes- och agrokemiindustrin.

Den söta och sportiga Mai-Lis har nu intervjuats i ICA-Kuriren. Artikeln har fått titeln Kokosolja -uselt för hälsan. http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Kokosolja/

Naturligtvis är söta Mai-Lis ute och cyklar igen. Jag sa ju att hon är sportig, eller hur…

Medan exempelvis Arne Astrup, nutritionsprofessor i Köpenhamn svängt om i frågan om mättat fett och hävdar att det är ofarligt envisas paret Cederholm och Hellenius fortfarande med att påstå att mättat fett är skadligt, något som jag belyste i Läkartidningen redan förra året: http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2014/08/Viktigt-att-receptskrivandet-blir-ratt-aven-nar-det-galler-kosten/

Som bekant belyste tidskriften Time förra sommaren att smör numera betraktas som nyttigt av oss forskare, något som jag kommenterade i denna intervjun i TV4: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/ny-forskning-%C3%A4ndrar-synen-p%C3%A5-hur-farligt-fett-egentligen-%C3%A4r-2664758

Och nu svänger till och med Harvarduniversitetet, det mest tongivande för praktiserandet av västerländsk medicin. Professor Dariush Mozaffarian skriver i Lancet i juni att mättade fetter bör betraktas som neutrala ur hälsosynpunkt. http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00208-9

Men söta Mai-Lis tar väl inte till sig sådan information. Den finns ju inte i joggingspåret eller på gymmet. Vi kan utgå från att inte ens SNF informerar Mai-Lis i tid när Unilevers, Coca-Colas eller Daniscos intressen står på spel.

 

 

 

About Ralf Sundberg

Ralf Sundberg blev färdig läkare i Malmö 1978, kirurgspecialist 1984, doktorand i Lund, gästforskade 1986-1987 vid UW-Madison, disputerade 1989 på en avhandling om banbrytande forskning inom organpreservation för transplantation. 1990-1991 var han Visiting Assistant Professor of Transplant Surgery vid University of Pittsburgh. I Sverige har han arbetat vid institutionerna för kirurgi vid Lunds och Uppsala Universitet samt vid Karolinska Institutet där han blev docent 1993. Numera verksam som privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens Läkarhus i Malmö. Känd debattör och föreläsare inom näringslära med inriktning på forskningen kring socker, fetter och kolesterol. Författare till böckerna Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost -och läkemedelsindustrin samt Forskningsfusket bara fortsätter. Sedan 2015 ordförande i Läkarföreningen för Integrativ Medicin.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kokosolja – uselt för hälsan enligt Mai-Lis Hellenius

  1. Josef Boberg says:

    Sent skall syndaren vakna – har det sagts för sisådär 2000 år sedan.

  2. Jag skrev detta inlägget för 11 månader sedan. Har inte skrivit något annat under denna tid. Upptagen med så mycket annat. Kan konstatera att inlägget väckte mycket ilska, särskilt eftersom jag använde ordet ”söt”. Detta uttryck uppfattas tydligen av vissa som diminuerande, förringande. Det var inte så mina tankar gick. Många bland kommentarerna som jag valt att inte publicera eftersom tiden gått, uppfattade mig emellertid rätt.

    Det rätta ordet hade naturligtvis varit ”snygg”. Det kan man säga om såväl män som kvinnor. Ingen kan väl säga annat än att Mai-Lis är både snygg och sportig. I likhet med många manliga VD:ar till exempel. Att vara snygg och sportig är framgångsfaktorer, det kan väl ingen förneka. Även kirurgen Machiarini kan karaktäriseras på detta sätt. Mitt inlägg var aldrig avsett som ett personangrepp.

    Men när det gäller att förstå debatten kring kosten och medicinerna, ville jag belysa att pengar är inblandade. Mycket pengar. Och mycket lobbying. Mer än vi anar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *