När SBU Ã¥r 2010 utredde vilka koster som diabetiker borde rekommenderas, konstaterade man att ett stort antal studier visserligen talade för lÃ¥gkolhydratkostens fördelar, men man ansÃ¥g att studierna antingen var för smÃ¥ eller inte varat tillräckligt länge. Man hade i förväg bestämt sig för att studierna skulle omfatta minst 50 personer i varje grupp som jämfördes och pÃ¥gÃ¥ minst 24 veckor vad gäller riskfaktorer och helst 1 Ã¥r för â€patientviktiga utfallsmÃ¥ttâ€, nÃ¥got som ej närmare definierades. SÃ¥lunda Ã¥terstod endast tvÃ¥ studier som uppfyllde kriterierna, och ingen av dessa avsÃ¥g vad vi betecknar som egentlig lÃ¥gkolhydratkost. Socialstyrelsen stödde sig sedan pÃ¥ denna rapport. Utredningarna mynnade sÃ¥ledes ut i de sedvanliga slutsatserna, att mer forskning behövs. Och att inte ändra rekommendationerna tills vidare.
Nu, fem år senare har emellertid en kontrollerad randomiserad studie som uppfyller kriterierna utredarna krävde publicerats i den kända tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Den är stor nog, mer än femtio deltagare i var grupp, uppföljning på ett år, och bortfallet måttligt. Den jämför kalorireducerad lågkolhydratkost (50-70 gram per dag) med högkolhydratkost (ca 200 gram) med samma antal kalorier, skillnaden utförs av energi från fett och protein. Resultaten visar att diabetikerna som lottats till lågkolhydrat kunde minska sin medicinering och hade trots detta bättre kontroll av sitt blodsocker. Detta om något kan kallas för patientviktiga utfallsmått. Och forskarna avslutar sina konklusioner med att lågkolhydratkost kan vara bättre på längre sikt
Det är således hög tid att Socialstyrelsen, diabetesvården och dietisterna tar till sig detta. Det finns inte längre någon ursäkt för att rekommendera något annat än det som är bäst för patienten.
Referenser:
- http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/Mat%20vid%20diabetes/Mat_vid_diabetes_fulltext.pdf
Belackarna kommer att slå ner på vilken fett-typ som användes i studien. så min fråga är; vilken fettyp, och hur mycket protein?
Pingback: Lågkolhydratkost bättre för diabetiker även på längre sikt
”Det är sÃ¥ledes hög tid att Socialstyrelsen, diabetesvÃ¥rden och dietisterna tar till sig detta. Det finns inte längre nÃ¥gon ursäkt för att rekommendera nÃ¥got annat än det som är bäst för patienten.”
Sant.