En ny studie från Tulane University publicerades i Annals of Internal Medicine den 2:a september berättade nättidningen Huffington Post häromdagen. I denna studie fick hälften av 148 försökspersoner lottades till att äta högst 40 % av sitt energiintag som kolhydrater, medan den andra halvan fick begränsa intaget av fett till mindre än 30 %.
Utfallet: Det vanliga. Bättre viktnedgång på kolhydratreduktion och bättre blodfetter.
Huvudförfattaren kommenterade resultaten sÃ¥ här: “If you are an obese person with high cholesterol, I think you’d be highly unlikely to hear from your health practitioner that you should go on a low-carbohydrate diet,†said Bazzano. “The public perception is that a diet high in fat could not possibly be healthy, but in fact it is healthy and is doing an even better job of lowering cardiovascular risk, according to my study.†Indeed, the low-carb dieters in her study went from consuming an average of 32.5 percent of calories from fat at the beginning of the study to 40.7 percent by the end of the year, most of it healthy monounsaturated fat.”
Studien var sponsrad av National Institute of Health. Som vanligt tvingas forskarna hålla sig inom de gränser för upplägg av studien så att resultaten inte ifrågasätter de officiella kostriktlinjerna i alltför hög grad. För att inte heller utmana för mycket bestod den ökade fettkonsumtionen av olivolja, som man får lov att säga att den är nyttig.
Slutligen. Även Huffington Post uppträdde politiskt korrekt när studien citerades genom att pÃ¥ samma sida ha ett desinformerande bildspel som förklarar varför man inte bör minska sitt kolhydratintag. Bland annat kan man fÃ¥ dÃ¥lig andedräkt…