Ät smör!

ät smör!

Ät smör! Intervju i TV4 Nyhetsmorgon om hur synen på fett ändrats bland oss forskare. På 60-talet trodde sig alla läkare plötsligt veta att vegetabiliska fetter i all lägen var bättre än animaliska. Men sanningen är att alla organismer, bakterier, svampar, vegetabilier och en del andra märkliga  varelser består i huvudsak av samma fettsyror, men lite olika beroende på omgivnings- och kroppstemperatur. Vad ny forskning framförallt av fysiker som exempelvis Ole G. Mouritsen vid Universitet i Odense visat är att kolesterol och mättade fettsyror är två av förutsättningarna för för människans nervsystem och därmed intelligens och faktiskt inte är våra fiender, vad än okunniga  och felutbildade läkare kan ha sagt dig.

About Ralf Sundberg

Ralf Sundberg blev färdig läkare i Malmö 1978, kirurgspecialist 1984, doktorand i Lund, gästforskade 1986-1987 vid UW-Madison, disputerade 1989 på en avhandling om banbrytande forskning inom organpreservation för transplantation. 1990-1991 var han Visiting Assistant Professor of Transplant Surgery vid University of Pittsburgh. I Sverige har han arbetat vid institutionerna för kirurgi vid Lunds och Uppsala Universitet samt vid Karolinska Institutet där han blev docent 1993. Numera verksam som privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens Läkarhus i Malmö. Känd debattör och föreläsare inom näringslära med inriktning på forskningen kring socker, fetter och kolesterol. Författare till böckerna Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost -och läkemedelsindustrin samt Forskningsfusket bara fortsätter. Sedan 2015 ordförande i Läkarföreningen för Integrativ Medicin.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ät smör!

 1. piltson says:

  Länken leder inte rätt hos mig. Men jag hörde ditt inslag på annat. sätt. Mitt förslag är: rensa ut de helt elementära bitarna och sammanfatta resten i två korta artiklar som erbjuds Läkartidningen. Försök få med kort anmärkning om vad detta skifte i praktiken kommer att betyda för 1. skolmaten och 2. diabetesterapi.

  Det är viktigt att det blir två artiklar av publikpsykologiska skäl. En artikel sjunker undan, två upplevs undermedvetet som ett redaktionellt ställningstagande. Erbjud båda samtidigt.

  Om läkartidningen tackar nej finns Dagens Medicin. Om de också tackar nej finns andra medier, där publicering medför att dessa båda då belastas.

 2. Josef Boberg says:

  Jo… – Ralf – det gör jag sedan mer än fem Ã¥r tillbaka – och mÃ¥r utmärkt prima av det.

  Det här programmet blev en riktig fem-etta ifrån Din sida !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *