Ännu en studie ifrågasätter kostråden från myndigheterna

smorI måndags publicerades en studie i Annals of Internal Medicine vars slutsatser går stick i stäv mot de kostråd de nordiska och för övrigt resten av världens livsmedelsmyndigheter ger. Det vill säga det gamla budskapet att man bör byta ut fetter med mycket mättade fettsyror mot fleromättade, för att undvika hjärtkärlsjukdom. Slutsatsen författarna drog av denna metaanalys av observationsstudier var att det saknas vetenskapligt stöd för dessa rekommendationer.

Huvudförfattaren Dr Rajiv Chowdhury sade i en kommentar att mättat fett inte är problemet med vår kost utan snarare socker och andra snabba kolhydrater. Dessa och inte mättat fett ökar andelen små täta LDL-partiklar, vilka kan öka risken för åderförkalkning. Till skillnad från de ofarliga stora fluffiga LDL-partiklar man får av en kost rik på mättat fett.

Studien refereras i Svenska Dagbladet idag. Livsmedelsverkets Eva Warensjö Lemming kommenterar studien följande märkliga vis ”Resultaten i denna studie belyser tidigare observationer och strider inte mot nuvarande rekommendationer om fett”.

Mycket märkligt. Varför säger hon så?

När nu kostråden säger att vi bör byta ut mättat fett mot fleromättat och studiens slutsatser strider mot dessa, borde då inte Livsmedelsverkets talesperson ha uttalat sig på ett annat sätt?

När nutritionisten Eva Warensjö disputerade 2007 uppgav Uppsala Universitet i sin pressrelease att ”kostens fettkvalitet kan kopplas till sjukdom”. Warensjö visade tillsammans med Bengt Vessby och Ulf Risérus m.fl. att nivÃ¥n mättade fettsyror som i blodet är kemiskt förenad med kolesterol – kolesterylestrar – korrelerade till ökad risk hjärtkärlsjukdom, medan nivÃ¥n av den fleromättade fettsyran linolsyra pÃ¥ samma sätt korrelerade till minskad risk. De tolkade sina resultat som om dessa kolesterylestrar var en markör för vilka fetter studiepersonerna mest ätit. Det hela föreföll ganska trovärdigt och nästan vattentätt om det inte varit före ett litet aber. Det är nämligen sÃ¥ att andra forskare tidigare visat att kolesterylestrar pÃ¥verkas föga av vilka fetter man äter. Man hade gett försökspersoner syntetiska fetter som innehöll 100 % mättade fettsyror, vilket inte förekommer i naturliga fetter och ändÃ¥ minskade inte andelen av den fleromättade fettsyran linolsyra under 54 %. Och gav man 100 % linolsyra ökade inte fraktionen över 64 %. I det material frÃ¥n Uppsala som Warensjö disputerade pÃ¥ var det sÃ¥ att en lägre andel linolsyra än 54 % ökade risken för hjärtkärlsjukdom och diabetes.

Men hur är detta möjligt? Sådant syntetiskt fett finns ju bara för forskning, inte i något matfett på marknaden.

Förklaringen finns i biokemin. Socker och andra snabba kolhydrater får oss att bilda fett. Vi bildar 100 % mättade fettsyror från dessa. Vi kan sedan omvandla dem till enkelomättade fettsyror, men fleromättade fetter får vi bara i oss från kosten. Så när nivån av linolsyra sjunker under den magiska 54 % gränsen beror det på att vi äter för lite fett i förhållande till det vi bildar. För mycket socker i huvudsak.

Precis som Dr Chowdhury nu säger, mättat fett i kosten är inte problemet utan snarare sockret.

I sin avhandling viftade Warensjö bort möjligheten av att socker var problemet med den svepande formuleringen ”fettbildning frÃ¥n kolhydrater är ovanligt vid en fet västerländsk kost”. Och detta utan att redovisa sockerkonsumtionen hos försökspersonerna.

Man kan förstå att Livsmedelverkets Warensjö Lemming nu håller tand för tunga.

About Ralf Sundberg

Ralf Sundberg blev färdig läkare i Malmö 1978, kirurgspecialist 1984, doktorand i Lund, gästforskade 1986-1987 vid UW-Madison, disputerade 1989 på en avhandling om banbrytande forskning inom organpreservation för transplantation. 1990-1991 var han Visiting Assistant Professor of Transplant Surgery vid University of Pittsburgh. I Sverige har han arbetat vid institutionerna för kirurgi vid Lunds och Uppsala Universitet samt vid Karolinska Institutet där han blev docent 1993. Numera verksam som privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens Läkarhus i Malmö. Känd debattör och föreläsare inom näringslära med inriktning på forskningen kring socker, fetter och kolesterol. Författare till böckerna Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost -och läkemedelsindustrin samt Forskningsfusket bara fortsätter. Sedan 2015 ordförande i Läkarföreningen för Integrativ Medicin.
This entry was posted in Fetter. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ännu en studie ifrågasätter kostråden från myndigheterna

  1. MickeB says:

    Det är helt klart tungt att erkänna att den avhandling hon skrev 2007 och som gett henne dagens position på arbetet nu motbevisats, det är naturligtvis ett mänskligt agerande. Men det blir ju inte rätt för det.

  2. Anna says:

    Knivskarpt som alltid!

  3. Ann Kristin says:

    Jag har lyssnat på dig och många andra kloka. Med kokosfett, smör och animaliskt fett (fisk, skaldjur och kött) har jag en apokvot på 0,44, vid 58 års ålder. Min kost är ganska extrem, med 90 E% fett, 2 E% kh och retsen protein, på runt 1200-1500 kcal/dag. Jag är mätt, lycklig och frisk.

  4. Apropå kostråd vill jag ställa en fråga till dig, Ralf:

    Vad anser du om dagens forskningsfusk, som undanhåller information om att daglig och anpassad kost samt rörelse kan ge våra barn och unga möjligheter att bli friskare, som lyfter fram en studie framför alla andra?

    http://www.expressen.se/debatt/riskabel-overtro-pa-adhd-medicinering/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *